072-301 94 22 janet@kreativachefen.se

Många av oss, särskilt vi kvinnor, har en benägenhet att ta på oss mer ansvar än vad vi behöver. Vi tar gärna på oss både vårt eget arbete samtidigt som vi utför andras. Känns det igen? Kanske 😊.
Visst har du ett ansvar gentemot din arbetsgivare att se till att leverera goda resultat men är det BARA ditt ansvar? Vi kvinnor, i synnerhet, har en benägenhet att tänka att ”bäst att jag gör det själv, så blir det gjort” eller ”mina medarbetare har så mycket att göra att jag gör det åt dem”. Bara för att avlasta dem den här gången… Men kruxet är att det förmodligen inte blir ”bara den här gången” för vi bygger, succesivt upp en förväntansbild hos våra medarbetare. En bild som leder till att de tänker att ”min chef brukar ju hoppa in om jag bara säger till”. Så kommer det att bli, om och om igen, tills det blir så, alltid.
Det är ju inte så vi ska leda, eller hur? 

Det finns fler hakar med att ta på sig ett större ansvar än vad uppdraget säger. Om du drar det tunga lasset och mer och mer blir en utförare (samtidigt som du ska leverera på topp i ditt uppdrag du är anställd för). Hur ska du då kunna bygga på din framtida karriär? Det kommer istället de chefer göra som ser till att jobbet blir utfört utan att nödvändigtvis göra allt jobb själva. De delegerar och gör det till medarbetare som de involverar, skapar tillit med samtidigt som dessa medarbetare får växa och utvecklas. Win-win!
Jag läste någonstans – och kan skriva under på det – att det finns två slags människor i yrkesvärlden; de som är uträttare och de som är karriärister. Karriärist… ett ord som låter laddat i mångas öron. Kanske många av oss hellre skulle vilja kalla det för vilja att utvecklas/växa eller något annat, mindre laddat ord.
Hur som helst, en uträttare gör jobbet själv, springer och släcker bränder, tar på sig ”hands-on-göromål” som egentligen någon annan kan/ska göra. En karriärist jobbar mer strategiskt och utifrån mål för nästa steg. Utan att för det tumma på kvalite´n i uppdraget hen befinner sig i här och nu. Den här personen har bara förstått att jobba smart i sitt ledarskap genom planering, delegering, strategier och samtidigt med företagets värdegrund för ögonen och varför hen är anställd på just det aktuella uppdraget.
Visst, sedan finns det personer som enbart vill göra karriär för titelns och inkomsternas skull Men den typen av personligheter väljer jag att inte prata om här 😊.

Måste vi vara antingen eller? Absolut inte. I den bästa av världar behöver vi vara lite av båda, i en sund balans. Då får både vi själva och företaget/arbetsgivaren ut den allra bästa kvaliteten.

Tips:

  • Sätt stopp för att, frivilligt, göra saker som inte leder till några större resultat. Om det är svårt att säga nej – sätt dig på händerna så fort det kommer en fråga av det här slaget. Det kommer att påminna dig och hjälpa dig att tänka innan du svarar ja 😉.
  • Var vaken för när andra försöker skyffla över arbete på dig som inte är din sak att utföra. Hitta ett svar som du alltid kan ge och öva in det. T ex: Jag skulle gärna vilja hjälpa till men just nu kan jag inte. Punkt! Inga förklaringar eller ursäkter! Och du, du behöver inte servera en alternativ lösning heller. Många problem/jobb är inte ditt problem…
  • Om du nu är chef och ledare, låt inte dina medarbetare delegera till dig. Hjälp dem istället genom att ställa frågor så att de löser problemet själva. Föreslå, om medarbetaren kör fast, att hen kanske kan be en kollega istället. Det bästa är, om du har tid, att fortsätta ställa coachande frågor tills medarbetaren hittat svaret. Gissa vad som händer nästa gång liknande situation uppstår för samma medarbetare. Hen kommer att lösa det själv 😊.
  • Får du dåligt samvete när du säger nej eller bollar tillbaka en boll? Mitt tips är då att du ska prata med dig själv. Nej, du behöver inte prata högt 😊. Men något i stil med ”Jag BEHÖVER inte ha dåligt samvete för att jag inte tar på mig det här. Jag måste se till mig själv och det jobb jag är här för att göra i första hand.
  • Ska jag aldrig gå in och hjälpa till, tänker du kanske. Visst ska du det! Men tänk alltid efter före innan du gör det så att du inte trillar i fällan som jag beskrivit innan. Var tydlig med att det funkar just den här gången men inte varje gång.

Kreativa hälsningar
Janet