072-301 94 22 janet@kreativachefen.se

Tar du pauser med jämna mellanrum på jobbet? Forskning har visat att vi behöver ett uppehåll ungefär var 90:e minut. För längre kan ingen hålla fullt fokus och koncentration. Den här tiden är också under förutsättning att det inte finns störningar i omgivningen. Som störningsfaktorer räknas även om du har mejlen uppe på datorn när du sitter och jobbar, likaså sociala medier, telefonen på sneglingsbart avstånd. Ja, du vet vad jag menar. Blir du avbruten tar det dig upp till 20-25 minuter att hämta tillbaka koncentrationen igen. 

Att jobba i ett kör utan pauser är, som vi vet, inte bra för hälsan. Då menar jag att vi gör det till en vana över tid.

Jag vet många chefer och småföretagare som både jobbar och äter samtidigt. T om lunchen! Vari är då återhämtningen och vilan för hjärnan? Eller så följer mobilen med på lunchrasten. ”jag måste ju vara nåbar…” för tänk om någon hör av sig om något viktigt.
Väntar du samtal, skjut då på lunchen eller tidigarelägg den.

Hur tror du att en person som jobbar utan pauser (då menar jag mikropauser och raster utan nåbarhet) uppfattas av sina kollegor, medarbetare och övrig omgivning? Duktig, högpresterande, stressad, jäktad, har behov av kontroll, nervös, osäker? Fundera en stund på om du träffat på en person som stämmer in på beskrivningen ovan. Hur uppfattar du hen?

Om man spekulerar lite kring en person som alltid har massor att göra, ständigt är på språng, alltid med mobilen i högsta hugg. Tar sitt kaffe vid datorn och ofta även lunchen. Kort och gott, alltid ser ut att vara överhopad av arbete. Är det en person du skulle involvera i speciella, meriterande projekt eller uppdrag som hen senare får erkännande för?

Tips:

  • Starta en ny vana. Lämna skrivbordet minst var 90:e minut och sträck på benen, ja hela kroppen behöver en uppsträckning. Så armar uppåt sträck 😊. Sätt mobilen på larm som påminnelse. Eller använd en app där du schemalägger dina pauser (Trello är en suverän planerings-app).
  • Se till att luncha med någon minst en gång/vecka utanför arbetsplatsen.
  • Mikropauser är guld värda för optimalt fokus och resultat. Använd dem till att titta in till en kollega några minuter för en liten pratstund. Kanske du hjälper kollegan att också börja ta mikropauser… Självklart respekterar vi stängda dörrar eller om vederbörande ser ut att vara mitt i något och inte får störas. Hur vet jag att det är ok att titta in? Gör en överenskommelse där du jobbar. Med någon form av signal som visar att hen är upptagen.
  • Lunchrast igen. Gå ut och få lite frisk luft och en promenad. Då är du laddad och klar för eftermiddagen.
  • Nu är jag nyfiken på hur du tänker. Jag hoppas att du inte tänker ”hur i hela friden ska jag hinna med allt jag har att göra om jag ska ta pauser hela tiden?”. Tänker du ens i närheten av vad jag nyss skrev, då är det just dig jag vänder mig till 😉. För visst vill vi alla ha tillvaran balanserad och prestera på topp?

Kreativa hälsningar
Janet