072-301 94 22 janet@kreativachefen.se

Ja, kanske i många organisationer. Det beror nog lite på, enligt mig. Men enligt forskningen så finns det fortfarande sanning i den frågan. Därför vill jag skriva om det i min blogg.
Flitig som en myra. Dvs att arbeta oavbrutet, med kaffekoppen vid datorn, ingen eller en kort matpaus (äta vid skrivbordet är inte att ta rast!), ta med jobbet hem på kvällar och helger… Känns det igen? Jag har själv jobbat på det sättet och det blev en dyrköpt erfarenhet. I den värld jag jobbade mina flesta år som chef i, fanns en outtalad spelregel; du är duktig om du tagit med jobbet hem, om du stannat kvar längre än någon annan på kontoret, om du dessutom går ut på ”fältet” och ”hjälper” dina medarbetare… Ja då är du en fantastisk chef! Vet ni vad jag säger om ett sådant chefsbeteende?
Det får ni aldrig veta för de orden passar sig inte här 😉.

Vet du om att det är en myt att det är lättare att göra karriär genom att jobba som jag beskrev här ovan? Dvs att hårt arbete är enda vägen för avancemang. Nix! Sympatisk personlighet, etiska värderingar, strategiskt tänk, nätverkande och att vara en god förebild är några av de faktorer som behövs för en framgångsrik karriär. Lägg där till ett gott, kreativt ledarskap som bygger på att bygga tillit, bjuda in till delaktighet och krydda med handlingskraft. Voila´!

Jag tänker berätta en liten historia här som är alldeles sann. Den handlar om manligt och kvinnligt ledarskap/utförande av uppdraget. Den bygger på att vi förväntar oss att alla ska bära sin del av bördan och att vi kvinnor har en förmåga att utföra saker själva för då blir det gjort och det är både enklare och går fortare (för vem…?).
En kollega beklagade sig för mig att vissa av hennes kollegor (företrädesvis manliga men inte alla) ägnade en god stund åt att prata fotboll, hockey och andra sporter som var aktuella för säsongen, varje morgon. Kollegan sa till mig att det var slöseri med tid. De hade ju börjat sin arbetsdag och hade inte betalt för att prata sport! ”Jag sliter från att jag kommer hit och långt in på kvällarna ibland. Men inte är det någon som tackar mig för det.”
Det som störde henne mest var att kollegorna gärna pratade med chefen i samma ämne och att dessa sportintresserade kollegor alltid fick de bästa uppdragen.
Vad är skillnaden här? Vi kvinnor tycker att det är slöseri med företagets pengar om vi koncentrerar oss på annat än jobb under vår arbetstid. Männen, däremot, vet att om de diskuterar gemensamma intressen (som fotboll, golf, fiske eller vad det nu kan vara) så bygger man vänskapsrelationer som kan vara till nytta i framtiden. Jo men, tänker du säkert, vi kvinnor pratar ju också om annat på jobbet. Visst gör vi det. Men vad brukar då samtalsämnet vara? Ofta familj, barn, en sjuk mamma som måste ses till, att livspusslet krånglar m.m.
Ser du skillnaden? De flesta som lyckas bygga de bästa relationerna på jobbet fokuserar på att nätverka och bygga relationer genom att hitta gemensamma nämnare/intressen som ligger lite ”utanför” det privata.
Genom att bygga relationer med chefen där hen får möjlighet att lära känna dig, är det lättare för hen att veta vad du är bäst på, mest intresserad av och vad du vill och kan. Jamen, det gör jag, tänker du säkert. Tänk efter en stund på vad du talar med din chef om. Är det det förstnämnda eller sistnämda?
Åter igen vill jag poängtera, innan du sågar mig vid fotknölarna, att jag generaliserar 😊.
Så, kontentan är, att vi blir inte anställda och gör karriär bara för att vi arbetar hårdast. Vi blir det för att ledningen känner till din karaktär och är säkra på att du inte bara kan utföra jobbet utan du gör det på ett sätt som skapar goda relationer i gruppen.
Tips:
– Tillåt dig själv att ”slösa” lite med din tid. Använd 5% av din dag till ”slöseriet” och du ska få se…
– Definiera dina arbetstimmar och håll dig till det. Kan du Parkinsons lag? ”Arbete utvidgas för att fylla den tid som finns tillgänglig”. Det betyder inte att det inte finns tillfällen där du måste jobba över. Men om du konsekvent kommer till jobbet först och går sist, är det något som är fel. Det finns studier som visar att vi verkligen jobbar med det vi ska, bara 3 dagar per vecka… Provocerande, eller hur?
– Planera din tid! Innan du går hem på eftermiddagen; skriv upp max 6 punkter som du ska göra dagen efter. Räkna med inplanerade aktiviteter här. Sätt den viktigaste punkten först och beta sedan av. Skulle du inte hinna alla 6 punkter, flyttar du det du inte hann till nästa dag och sätter det överst. (Det här med planering coachar jag chefer i och den förändringen är inte gjord på en kafferast 😊).
Jag har fler tips med det här får räcka för nu.*
Lycka till med planerandet och nätverkandet!

Kreativa hälsningar
Janet